Dejte svému nitru vzácný dar
Zinek je esenciální stopový prvek, který stimuluje aktivitu asi 100 enzymů v lidském těle. Je koncentrovaný nejvíce ve svalech, kostech, kůži, ledvinách, slinivce a u mužů v prostatě. Jeho nutriční význam byl objeven až v 60. letech minulého století po zprávách o příznivém efektu suplementace tohoto prvku u neprospívajících dětí. Kromě jmenovaného vlivu na správný růst a vývoj sehrává nezaměnitelnou úlohu při syntetizaci DNA, což zásadně ovlivňuje například dobrou hojivost ran. Přestože množství zinku potřebné pro správné fungovaní těla je poměrně malé, jeho účinky na organismus jsou astronomických rozměrů.
Potřebuje ho každá buňka našeho těla při jeho základních funkcích jako je zažívání, rozmnožování, růst nebo činnost mozku. Optimální hladina zinku v těle je nezbytným předpokladem pro zdravou pleť, vlasy a silné nehty. Další podstatnou funkcí zinku v těle je zabezpečení správné funkce imunitního systému. Lidé, kteří mají chronický nedostatek zinku, jsou prokazatelně náchylnější na infekční a zánětlivá onemocnění.
Pozitivní vliv zinku na organismus byl zaznamenaný v prevenci:
Kyselina orotová byla v minulosti pro svou biologickou aktivitu klasifikovaná jako 'vitamin B13' spolu s další organickou kyselinou lipoovou. V současnosti není zařazená mezi vitaminy, protože je produktem střevní flóry. Mezi vitaminy řadíme jen ty biologicky aktivní látky, které si organismus neumí vyprodukovat sám. Kyselina orotová je přirozeně se vyskytující biologická látka, tělu vlastní, obsažená i v mléku a mlezivu. Proto je přirozeným nosičem pro mnohé minerální látky, stopové prvky a kovy a zároveň zvyšuje jejich vstřebávání. Můžeme ji najít i v kořenové zelenině, ovčím mléce nebo syrovátce. V běžném případě zabezpečí dostatečný příjem pestrá strava, ale skupiny lidí trpící různým onemocněním (porucha jater, různé kardiovaskulární choroby...) by měly myslet na užívání zvýšené dávky.
Kyselina orotová byla v minulosti pro svou biologickou aktivitu klasifikovaná jako 'vitamin B13' spolu s další organickou kyselinou lipoovou. V současnosti není zařazená mezi vitaminy, protože je produktem střevní flóry. Mezi vitaminy řadíme jen ty biologicky aktivní látky, které si organismus neumí vyprodukovat sám. Kyselina orotová je přirozeně se vyskytující biologická látka, tělu vlastní, obsažená i v mléku a mlezivu. Proto je přirozeným nosičem pro mnohé minerální látky, stopové prvky a kovy a zároveň zvyšuje jejich vstřebávání. Můžeme ji najít i v kořenové zelenině, ovčím mléce nebo syrovátce. V běžném případě zabezpečí dostatečný příjem pestrá strava, ale skupiny lidí trpící různým onemocněním (porucha jater, různé kardiovaskulární choroby...) by měly myslet na užívání zvýšené dávky